Va rugam sa plasati comenzile dvs. pe noul nostru site automatic.ro unde puteti gasi intreaga noastra gama de produse. Va multumim!


Pentru comenzi, ne puteti suna la numerele:

Mobil: 0726.175.111 | 0721.228.444 | 0722.208.422 0232.316.000 L-V: 08-17; 12-13
Versiunea de printat Spune unui prieten

Scurt istoric al masinilor CNC

Utilaj cnc

Prelucrarea metalelor este una dintre cele mai vechi activitati ale omului.

Conceptul de Control Numeric are origini vechi. Asadar, in jurul anului 1720 a fost inventat primul dispozitiv ce broda modele simple pe tesaturi sau panza.

In anul 1952, Institutul de tehnologie din Massachussetts a construit prima masina cu comanda numerica ce avea posibilitatea sa controleze miscarea unei freze pentru prelucrarea suprafetelor compleze. Ca urmare a succesului avut, in anul 1955, la targul National Machine Tool Show au aparut spre comercializare masini cu comenzi numerice.

Prima generate de masini cu comanda numerica folosea lampi electronice cu vacuum, ce produceau multa caldura si ocupau mult spatiu. Masinile nu erau fiabile. Ulterior, lampile electronice au fost inlocuite cu tranzistori, ceea ce a condus la o incalzire mai mica si o fiabilitate mai mare.

Primele generatii de masini-unelte nu aveau memorie de stocare a programelor. Instructiunile erau stocate pe banda de hartie perforate si erau transmis masinilor una cate una. Masina primea o instructiune, o executa, iar apoi cerea urmatoarea instructiune.

In timp, s-a introdus memoria de stocare a programelor. Memoriile au fost, la inceput, magnetice, iar apoi, electronice, cu circuite integrate.

Odata cu evolutia tehnologiei, s-au folosit placit imprimate cu circuite electronice, pentru executarea unui program fix. Ele se foloseau la executia anumitor actiuni uzuale si comune: gaurire, frezare, rectificare.

La incepului secolului trecut, pentru prelucrarea metalelor au fost inventate masinile-unelte care erau controlate de un operator. Practic, erau realizate urmatoarele operatiuni: strunjire, filetare, frezare, gaurire, finisare, slefuire, debitare, etc.

Astazi, controller-ul masinii are la baza tehnologia microprocesoarelor si a calculatoarelor actuale. Prelucrarea cu masini-unelte este una dintre cele mai importante activitati pentru dezvoltarea industriei. Una dintre cele mai importante, este industria constructoare de masini. Industria auto, cea aeriana si cea navala utilizeaza motoare care au nevoie de piese mecanice prelucrate extreme de précis. Componentele hidraulice si pneumatice, motoarele electrice, masinile de spalat sau de cusut si multe altele sunt construite cu piese prelucrate cu ajutorul masinilor-unelte.

Masinile-unelte controlate numeric poarta denumirea de masini CNC.

Miscarile masinii trebuie sa conduca o scula taietoare pe un anumit traseu, cu o viteza precisa de rotatie sau cu o viteza precisa de inaintare.

Denumirea CNC este prescurtarea de la “Computer Numerically Controlled” =  Control numeric cu computer. Aceasta se refera la modul unic de operare al unei masini. O masina CNC foloseste matematica si diverse sisteme de coordinate pentru a intelege si procesa informatia primita, pentru a determina ce trebuie sa miste, unde si cat de repede.

Fiecare echipament CNC are doua sau mai multe directii de miscare, numite axe. Aceste axe pot fi miscate precis si pozitionate precis, de-a lungul intervalului de deplasare. Cele mai cunoscute tipuri de axe sunt cele liniare si cele de rotatie. In loc sa produca aceste miscari cu ajutorul unui operator, prin utilizarea de manivele si discuri, asa cum necesita masinile clasice de prelucrare prin aschiere, masinile CNC sunt actionate de servomotoare controlate prin computer si ghidate de un program memorat. In general, tipul de miscare, axele, distantele de miscare si vitezele de prelucrare sunt programabile.

 

 

 

Cuvinte cheie: Masini cnc, controller CNC, masini-unelte, cnc 3 axe

Evaluari
Notati acest articol.
Articolul nu este inca notat. Faceti o evaluare.